Psaní velkých písmen – osobní a přivlastňovací zájmena

 30. 10. 2014 |  lekce češtiny |  3 minuty čtení

Váháte, zda u osobních a přivlastňovacích zájmen používat velká, nebo malá písmena?

  • Vy, nebo vy? Ty, nebo ty?
  • Vám, nebo vám? Tobě, nebo tobě?
  • Vás, nebo vás? Tebe, nebo tebe?
  • Vaše, nebo vaše? Tvoje, nebo tvoje?

Nedivím se vám. Pravidla českého pravopisu jsou v tomto ohledu benevolentní a různé internetové zdroje uvádějí různé informace. Pojďme se proto podívat, co na to říká Ústav pro jazyk český a Pravidla českého pravopisu.

Velké písmeno vyjadřuje úctu

Velkým písmenem v zásadě nic nezkazíte. Jde o projev úcty. Velké písmeno říká, že si adresáta vážíte, a je-li tomu tak, používá se v dopise i v případě, že je adresátů více.

Upozorňujeme, že tvary osobních a přivlastňovacích zájmen Vy, Vám, Váš píšeme jako vyjádření úcty a zdvořilosti v dopise vždy s velkým počátečním písmenem, ať píšeme jednotlivci, několika osobám, nebo kolektivu. [1]

Rozhodně tedy není pravda, že v případě více adresátů je třeba psát malé písmeno. Nic takového pravidla neříkají. A neříkají ani nic jiného než výše uvedené. Čili vše ostatní je na nás.

Píšete-li dopis, email či SMS mamince, dědečkovi či kamarádovi a chcete-li vyjádřit úctu, pište Ty, Tvoje, Tobě apod. Použijete-li písmeno malé, neznamená to, že si adresáta nevážíte, jen to zkrátka nevyjadřujete. A i to je v pořádku, např. při komunikaci s přáteli na Facebooku.

Pokud píšete nadřízenému či autoritě (učiteli apod.), platí to stejné, jen s tím rozdílem, že malé písmeno může působit nezdvořile. Použít byste ho proto měli jen při neformální komunikaci (např. chat) a v ostatních případech raději psát Vy, Vaše, Vám apod. Pravidla českého pravopisu to ale nevyžadují. Velké písmeno je vhodné použít také při obchodní komunikaci (dopis, email, SMS) se zákazníkem.

Malé písmeno v textu pro širokou veřejnost

Ovšem ani s úctou není třeba to přehánět. Hodně záleží na situaci.

Píšete-li text na reklamní leták, který bude doručován lidem do schránek, pak klidně použijte velké písmeno. Pokud bude leták viset na sloupu veřejného osvětlení, volte raději písmeno malé. Proč? Pravidla českého pravopisu nic takového nespecifikují, ale těžko si představovat, že vyjadřujete úctu každému náhodnému kolemjdoucímu, kterého jste nikdy ani neviděli. V tomto případě může velké písmeno působit vlezle (a na mě tak také působí).

Nepatrně odlišná je situace s texty na web. Řada společností volí variantu Vy, Vaše, Vám apod., čímž vyjadřuje úctu svým zákazníkům (nikoliv náhodným kolemjdoucím), proto v tomto případě velkému písmenu rozumím, i když sám spíše volím písmeno malé (protože oslovuji širokou veřejnost).

Kde ale rozhodně pište malá písmena, jsou články (do časopisu, na blog, kamkoliv). Článek nikoho neoslovuje, jen podává informace. Velká písmena proto působí násilně a komicky (ovšem i zde pravidla českého pravopisu mlčí).

A také nevyjadřujte úctu sami sobě – zájmena sebe, svůj, sobě apod. se píší vždy s malým písmenem.

Písmena nestřídejte

Pokud adresátovi chcete projevit úctu, pište zájmena s velkým písmenem. Pokud si myslíte, že vyjádření úcty není třeba, pište písmena malá.

Ve firmě si zvolte formu komunikace s veřejností a zákazníky a opět používejte velká, nebo malá písmena. Není špatně mít na webu Vy, Vaše, Vám, zrovna tak tam můžete mít vy, vaše, vám. Je to na vás.

Jedno ale dodržujte: Velká a malá písmena nestřídejte. Nemůžete mít polovinu dopisu, webu, čehokoliv tak a polovinu jinak. To už by správně nebylo a jednalo by se o stylistickou chybu. [2]

Shrnutí

Velkým písmenem vyjadřujete úctu.

Používejte ho při soukromé komunikaci (dopis, email, SMS, Facebook), pokud si adresáta vážíte a chcete mu to dát najevo. Proveďte tak i v případě, že je adresátů více.

Při komunikaci s nadřízeným, autoritou, zákazníkem apod. je psaní velkého písmene vhodné a doporučené.

U textů určených široké veřejnosti záleží na situaci a vašem úsudku.

Malé písmeno rozhodně používejte v článcích a rovněž nevyjadřujte úctu sami sobě.

A hlavně písmena nestřídejte.

PS: Všimněte si, že v tomto článku píši zájmena s malým písmenem i přesto, že si vás nesmírně vážím.

Zdroje:
[1] http://prirucka.ujc.cas.cz/?ref=181&id=850
[2] http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=7880

Líbí se vám tento článek? Nenechte si ujít další

Sledujte mě na Instagramu či Facebooku nebo dejte palec nahoru tomuto článku.

Přečtěte si, co k článku napsali ostatní

Petr Loukota dne 18. 4. 2019

Jana: Dobrý den, správně jsou obě varianty, ale já bych vzhledem k tomu, že si s některými zákazníky vykáte, volil zdvořilejší variantu s velkým V. :)

Jana dne 11. 4. 2019

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, když posílám pozvánku na firemní akci našim zákazníkům, píši „zasílám Vám“ nebo „zasílám vám“ pozvánku…Posílám to více zákazníkům, s některými si tykám, s některými vykám.
Děkuji.
Jana

Petr Loukota dne 5. 6. 2018

Michaela: Dobrý den, dle pravidel českého pravopisu můžete psát tak i tak. Dle mého názoru by ale v celém takovém e-mailu bylo vhodnější psát Vám s velkým V, takže by i Vaše firma bylo s velkým písmenem. :)

Michaela dne 5. 6. 2018

Jak je to s psaním obchodního dopisu, kde se vyskytne výraz Vaše/vaše firma? Např.: „Zúčastnili jsme se prezentace Vaší/vaší firmy.“
Jedná se o případ, kdy člověk, kterému píšeme, firmu pouze zastupuje nebo v ní pracuje, avšak není jejím majitelem. Je správné oslovení Vaše nebo vaše firma?
Děkuji.

AliC dne 13. 11. 2016

V slovenčině platí to isté.

Petr Loukota dne 28. 8. 2016

Zuza: Dobrý den, pravidla slovenského pravopisu bohužel neznám, ale předpokládám, že budete-li psát „vy“, určitě tím nikoho neurazíte. :)

Zuza dne 24. 8. 2016

Dobrý den,

mohl byste mi prosím poradit, jak je to se psaním Vy/vy na slovenském webu? Nebude projevem neúcty, pokud budeme v e-shopu v textu k produktu psát „vy“, nebo je to stejně benevolentní jako v ČR?

Díky moc za odpověď a přeji krásný den. :o)

Petr Loukota dne 15. 1. 2016

Dobrý den, Tomáši. Píšete-li v celém přání Ty, Tvůj apod. s velkým písmenem, pak i „přeje Tvůj …“ bude s velkým písmenem.

Tomáš dne 14. 1. 2016

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, když píšu například přání k narozeninám, je mi tedy jasné, že zájmena jako Ty, Tvůj atd. jsou s velkým písmenem, jelikož je to projev úcty, ale jak je to potom, když na konci přání napíšu například “přeje tvůj ..jméno..” tam se píše také velké písmeno nebo malé? Typl bych si že malé, jelikož tam úctu nikomu projevovat nemusím, když mluvím o sobě, ale jestli je má domněnka správná. Předem děkuji za odpověď

František Marada dne 5. 4. 2015

Děkuji Vám za zveřejnění takového článku. Ve škole jsme se učili, že velká písmena, jako projev úcty, píšeme jen pokud oslovujeme jednu osobu a tak je to psáno i v Českém slovníku pravopisném a tvaroslovném od autorů Adam, Jaroš, Holub z roku 1955. „Zájmena Ty, Tvůj, a Vy, Váš se píší s velkým písmenem v dopisech, jestliže se jimi oslovuje jednotlivá osoba (nikoliv úřad nebo podnik).“ Pravidla českého pravopisu školního vydání z roku 1957 uvádí psát jen velké písmeno Vy, Vás…, Váš, ať píšeme jednotlivci, několika osobám nebo kolektivu. Pokud jsem psal pohled rodině, považoval jsem za nutné psát zájmeno „vy“ neboť při psaní „Vy“ bych přál jen jedné osobě. Při psaní dopisu na nějaký podnik jsem se řídil tím, zda z obsahu dopisu bylo zřejmé jméno konkrétní osoby či nikoliv. Nyní vím, jak to je, ale nevím, zda to budou vědět příjemci pohledů a dopisů a neurazí se, že jsem nepopřál všem.

Napište mi, jak se vám článek líbil

Váš komentář se zobrazí po schválení.

Přečtěte si, co lidé píší k mým dalším článkům

Bartoloměj Bodor (Bárt) dne 1. 11. 2023 k článku Skloňování oslovení

Dobrý den, Peter Loutka.
Učil jsem se na Slovensku a mám problémy skloňováním hodně.

Stračák dne 8. 9. 2023 k článku Skloňování oslovení

Dobrý den. To by mě zajímalo, jak potom oslovovat toho, kdo se jmenuje pan Nagy nebo Tóth.

jh dne 4. 1. 2023 k článku Psaní čárek – několikanásobný a postupně rozvíjející přívlastek

Díky za pěkně zpracovaný článek, ale když mluvíte o „řídícím“ podstatném jméně, nemělo by být spíš „řídicí“?

Kristina Horáčková dne 8. 2. 2022 k článku Psaní čárek – oslovení

Prosím jak mám správně oslovovat pána, který se jmenuje Kreť ? Řekla jsem pane Kreti a ohradil se, že mu všichni říkají pane Kreť. Děkuji za odpověď, Horáčková

Petr Loukota dne 17. 11. 2021 k článku Skloňování oslovení

Dobrý den, správně je „pane Vimmre“. Přeji hezký den.

Sabina Malá dne 15. 11. 2021 k článku Skloňování oslovení

Dobrý den, mohla bych poprosit o radu. Klient se jmenuje Vimmr. Oslovuji ho pane Vimmře, nebo Vimmre? Děkuji. Malá

Dagmar dne 8. 7. 2020 k článku Psaní čárek – několikanásobný a postupně rozvíjející přívlastek

Děkuji, Petře, krásně jsem si oživila, jak to s tím přívlastkem je. :-)

Martin H dne 11. 3. 2020 k článku Psaní čárek – několikanásobný a postupně rozvíjející přívlastek

Článek super. Tuhle látku vysvětlit cizincům, to je umění. Hasiči v příkladu jsou opravdu nejednoznační. :-(